Assalamualaikum,

Haha..setelah sekian lame akhirnyer rekod 100m Malaysia dipecahkan. Pemegang rekod Malaysia sebelum ni Watson Nyambek 10.30. Pemegang rekod baru Khairul Hafiz Jantan memeceahkan rekod dengan larian 10.18 kt SUKMA 2016....Woaaa..laju ooo..Mungkin lepas nie boleh bersaing ngan Usain Bolt..haha..kipidap!!

Jom usha video Khairul Hafiz Jantan..



Fuhh..Semangat Opah nk start jogging lepas nie..nk pecah rekod berbasikal pusing Malaysia 18 kali,,hehe,,nk jugak nama masuk Malaysia Record..x gitu?haha...

Sekian, Wassalam..
REKOD BARU 100m MALAYSIA
8/02/2016

REKOD BARU 100m MALAYSIA



Assalamualakkum,

Alhamdulillah di petang yg ceria ini Opah masih diberi kesihatan untuk update blog Opah nie..haha..kali pasal pe Opah?pasal mkn..sbb Opah suke mkn..so nk jom kte terjah U-Cafe nie..


Opah pegi time bulan Ramdhan hari tu..lame sgt x buat post..hari nie Opah rajin skit..haha..For bulan Ramadhan xde buffet jgk..sbb most of cutomer nk ala carte..termasuk la Opah..so if korang nk pg bulan2 pose nie better buat reservation..

Opah x ingt la ape Opah order..tp gambar de la.if nk try t g sne tunjuk gambar..hahaha..so korang agak kn..rupe pon da menarik..hehe..









Enviroment pulak ok..best je nk lepak2..so bole pilih..indoor or outdoor..decoration pon menarik...dari segi harge pon berpatutan..xde la mhl sgt..xde murah..hehe..Opah de bace da lme jgk U-Cafe nie da bkk..tp Opah je jarang ke area sne..hehe..


Senarai Menu






Kalau nk try cafe nie betol2 kt pintu masuk Wangsa Walk..Mintak maaf la ye gambar sape2 yang termasuk tu..hehe..

Sekian..Wassalam..

Lagi tempat makan menarik:
























Tempat makan best Wangsa Walk
8/02/2016

Tempat makan best Wangsa Walk

Platform Perniagaan

Assalamualaikum..

Ape platform perniagaan?Platform perniagaan dalam bahase pasar nyer perniagaan jenis ape yang kite nk buat and cara kita jual barangan or services kepada pelanggan. Opah bagi tips so korang decide sendiri platform mane korang pilih supaye bersesuain dengan perniagaan korang.

Online versus Conventional

Masa

Untuk online business waktu perniagaan lebih panjang berbanding conventional. Perniagaan still berjalan even korang tengah mandi..haha..sangat sesuai untuk sape2 yang nk buat part-time online business. Berbanding dengan conventional which korang kene physically exist dekat tempat perniagaan. Time consuming betol x?

Promosi

Online marketing lebih meluas berbanding dengan perniagaan conventional. Tapi perlu diingat rata-rata lebih tertatik dengan banner berbanding online sales. Terpampang luas sales 50% lagi menarik dari korang tengok website..haha..

Barangan

Peningkatan penjualan online product memang meningkat dari setahun ke tahun berikut nyer. Tapi ade certain barangan yang tak boleh dijual secara online. Ramai lagi pelanggan yang suke produk depan mate so bole rase sendiri barangan tersebut sebelum buat belian.

Kos Semasa

Dari segi perbandingan kos, kos untuk memulakan perniagaan nline lebih rendah berbanding dengan conventional. Banyak kos dapat dikurangkan contoh macam sewa, gaji staff and overhead.

Customer Long-term Relation


Customer relation sangat penting untuk proses penjenamaan dan meningkatkan peluang untuk repeat customer. Perniagaan conventional mempunyai hubungan pelanggan lagi baik berbanding dengan online business. 

Sekian, Wassalam.
Online versus Conventional
7/19/2016

Online versus Conventional


Assalmualaikum..

Pernah tak terpikir nk ade perniagaan online sendiri?So hari nie Opah nk review EASYSTORE.COM yang menawarkan online store serendah RM38.00 sebulan..murah kn?nk banding dengan online store lain. So Opah pon da subcribe n bercadang nk buat online store sendiri..berangan kuat..tp still under construction.Opah da kaji online store developer yang lain tapi lastly Opah pilih EASYSTORE.COM.So kenape opah pilih EASYSTORE.COM??

Harga

Yes, nk dibandingkan dengan online store developer yang lain, EASYSTORE.COM paling murah. Pembayaran dalam matawang Ringgit Malaysia so xde la nk kene darab2 bagai. N pembayaran bole gune debit card or credit card. Monthly deduction if korang da start subcribe.

Trial Period 14 hari

Die normal..mane2 online store developer pon akan bagi trial period. So Opah tunggu sampai hari terakhir baru subcribe. So sepanjang trial period nie opah godeh2 la ape yang patut..

Easy To Use

Sangat user firendly..orang xde kemahiran pasal dunia maya nie pon bole setup online store sendiri..tarik sane sini siap da..nk lagi senang amik je templete yang da disediekan n letak kt store korang..haha..

SEO plug-in

Ape bende SEO nie Opah?Seach Engine Optimization bahase omputih nyer..SEO nie kire macam keyword ranking la kt google..So EASYSTORE.COM da ade siap2 da..So kene la lagi senang la orang nk jumpe online store korang.

Online Store App

Satu lagi kelebihan EASYSTORE.COM korang boleh install app free..bole link kan teros dengan facebook pages..so xde la nk kne maintain due2..just maintain kt online store da ckop.

Payment Gateway

Nie paling penting..Berbanding dengan online store developer yang lain EASYSTORE.COM support online banking kt Malaysia..paling penting Maybank2pay ade..haha..so senang..xyah nk bank transfer..korang pon bole check transaction da msuk ke belom..tp selain tu banyak lagi nk senarai semue cm malas lak..haha..

Hehe..so if korang nk try bole la try..EASYSTORE.COM..try trial version dlu if ok bukak la online store..jual cendol..haha..baik cube dari x try langsung btol x?hehe..sekian..Wassalam..


Memulakan Perniagaan Online Serendah Rm38??
7/19/2016

Memulakan Perniagaan Online Serendah Rm38??





Assalamualaikum....

Nk pilih produk untuk dijual memang memeningkan betul x?hehe..so macam mne nk pilih?So Opah ade beberapa tips nk pilih produk sebelum memulakan perniagaan.

1.       Keunikan Produk

First kali rakyat Malaysia suke sesuatu yang unik..kadang2 xde niat pon nk bli barang tu..tp sebab barang tu unik and pelik diorg beli..haha..macam mane nk tau produk tu unik?senang cter unik kat mate korang unuik jgk la kt mate orang lain..haha..

2.       Buat Kajian Awal

Ok yang nie penting..jangan main hentam je..Tgk orang smue buat baju korang pon nk try buat baju. Banyak lagi bende lain yang bole jual..Makanan pon orang buat online sekrarang..yang penting marketing kne baik..Sebelom pilih produk korang boleh try test market. Tgk feedback dari orang ramai. If ok baru teroskan..

3.       Pencarian Melalui Website

Tips nie x applicable if korang buat sendiri produk. So if xde produk sendiri boleh la scroll sampai lebam website macam E-bay, Amazon or Alibaba. Jangan terlalu gopoh pilih produk dekat website.. amik la mase dalam seminggu due pilih produk yang sesuai.

4.       Margin Keuntungan

Yes, meniage mesti nk untung betol x?haha..so margin keuntungan perlu diambil kira sebelom buat pemilihan produk. So kene amik kira kos-kos lain sebelom nk letakkan harge. Cara meletakkan harga produk jualan seelok nyer margin keuntungan bersih perlula lebih 25%.

5.       Dropship


Lastly alternative lain is dropship. Memang buat permualaan ramai online seller gune teknik nie sebab modal yang rendah. But dari segi margin bergantung produk yang dipilih. Memang senang sebab xperlu simpan barang and just cari order dari costumer,but still ade Pro & Cons bila buat dropship.

Sekian, Wassalam.
Pemilihan Produk
7/19/2016

Pemilihan Produk